środa, 20 maja 2009

Gulasz cieciorkowy

skladniki:

  1. filizanka cieciorki namoczonej przez noc
  2. srednia cebula
  3. kilka zabkow czosnku
  4. mielone mieso (wolowe) tak jakies cwierc kilo
  5. ze 3-4 srednie pieczarki
  6. mala cukinia
  7. zielone chili
  8. lyzka przecieru pomidorowego
  9. sol, pieprz do smaku

Cebule i czosnek pokroilam w kosteczke, podsmazylam na zloto na oliwce, dodalam mieso, podsmazylam rozdzielajac lyzka.

Pieczarki pokroilam w polplasterki, dodalam  do miesa, podsmazylam razem, nastepnie wrzucilam odsaczona cieciorke, calosc podlalam woda, i dusilam jakies pol godziny (az cieciorka zmiekla).

Cukinie pokroilam w grube polplasterki, chili w koleczka, dodalam do cieciorki z miesem, wymieszalam, zaprawilam przecierem i doprawilam do smaku. Poddusilam jeszcze jakies 10 minutek zeby cukinia byla miekka. Swoja porcje zjadlam jeszcze goraca. Bylo pyyyycha :) Ale Malzonek twierdzi, ze odgrzewane tez bylo niczego sobie :)

A tu starsze potrawy z cieciorka:

Richta

Lablabi

Kuskus z kurczakiem i cieciorka

Wolowina w sosie z kielkami cieciorki

Wiosenne kielkowe stir-fry (z kielkami cieciorki)

Zupa fasolowo-cieciorkowa

Tydzień z ciecierzycą

2 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

brzmi bardzo smacznie, ale to chyba gularz ciecierzycowy a nie cieciorkowy ;)

Umm Hurajra pisze...

czepiasz sie :P ;)
jak to zwal tak to zwal, wazne ze wiadomo o co chodzi ;)